29 Nisan 2015 günü Nişantaşı Üniversitesinin Kağıthane Sadabad yerleşkesinde TGDD üyelerinin aynı günde iki ayrı semineri vardı.
Seminer Nişantaşı Üniversitesi İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Sayın Sevtap AYTUĞ’un öncülüğünde ve öğrenci kulübünün organizasyonu altında geçekleştirildi. Yandaki siyah zeminli sarı yazılı afişi öğrenci kulübü hazırladı.
Semineri; öğrenciler ve diğer hocalarla birlikte; Sayın Sevtap Hoca da ilgiyle izledi. Buradan seminerin gerçekleşmesi için çaba gösteren ve katkı sunan Sayın Sevtap AYTUĞ hocamıza TGDD ve Tüm Grafikerler adına teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Birinci Seminer saat 11.30-13.00 arasında TGDD üyesi Avukat Tuğçe Karabağ‘ın verdiği TASARIMCILARIN YASAL HAKLARI ve TASARIM HUKUKU isimli seminerdi. Rahat sunumu ve konuya hakimiyeti ile kısıtlı bir zamana koca bir tasarım hukuku konusunu sığdıran Avukat Tuğçe Hanım, tasarım hukuku içinden özellikle grafik tasarımcıları ilgilendiren kısımları özellikle öne çıkardı.
Seminere olan ilginin dağılmaması ve öğrencilerin bölünmemesi gerekçesiyle hiç ara verilmeden ikinci seminer e geçildi ve kürsüye TGDD Yönetim Kurulu Başkanı Faruk ÇAĞLA çıkarak; GRAFİK ve İLETİŞİM TASARIMCILARI İŞ HAYATINI NASIL TASARLAMALI konusunu işledi. İşlerken konuyu ayrıntılarıyla belirten ve ara başlık özelliği olmaktan çok adeta bir makale metni özelliğindeki slaytları da perdeye yansıtarak konunun ayrıca perdeden de okunarak anlaşılmasını sağladı.
Seminerin ilginç anlarından biri; TGDD başkanı Faruk Çağla’nın semineri izlemeye gelen TGDD üyesi ve Video Grafikeri Yaşar OKYAY’ı ve TGDD Teknik Eğitim ve Etkinlik Koordinatörü Şeref KOCAMAN’ı; oturdukları yerden ayağa kaldırarak dinleyicilere takdim etmesi oldu. Seminere TGDD üyesi ve Plan ve Strateji sorumlusu Ercan SADİ İSTİKLAL ve Avukat Tuğçe Hanımın iş ortağı Avukat Servet Bakırtaş dinleyici olarak geldiler.
Konuyu kendine has mimikleri ve vücut diliyle anlatan Faruk ÇAĞLA, “tasarımcı olacak öğrencilerin geleceklerini tasarlarken gerek teknik gerekse teorik bilgi bakımdan çok üstün olarak okuldan mezun olmaları gerektiğini, karşılaşabilecekleri zorlukların ve rakiplerin neler olabileceğini ve bunlara karşı ne yapılması gerektiğini” anlattı.
TGDD Başkanı Faruk ÇAĞLA; Sertifikalı Program eksperti adı altında hiç tasarım yapmayı bilmeyen fakat teknik yazılım yönü kuvvetli yeni bir hoca türünün peyda olduğunu ve bu hocaların program satmak uğruna tasarım kültürü olan kişilere değil, bakkala, manava, kasaba bile program satmak için program öğreterek ve sertifika verdirerek, tasarım bilmeyen fakat program bilen kişilerin sayısının artmasında çok başarılı faaliyetlerde bulunduklarını, bu faaliyetin asıl tasarımcılara haksız rekabet yarattığını ve Türkiye’deki Tasarım eğitiminin dijital değişimi yakalamakta çok geciktiğini ve başarısız olduğunu anlattı.
Bu arada Devletin MEGEP kurumunun Grafik tanımını anlatan videosundaki yanlışlardan bahsederek, devletin adeta okul mezunu olmayan grafikeri özendirdiğini ve bunu teşvik ettiğinin delillerini sundu. Özellikle bu kısım bazı hocaların çok dikkatini çekti ve videonun linkini aldılar ve konuyu inceleyeceklerini söylediler. Bu arada TGDD’nin hazırladığı 10 Maddede Grafiker tanımı başlıklı kağıdı bir hoca, “bu tanımı onaylıyorum” diye imzaladı.
Faruk Çağla’nın seminerinin son slaytı Tasarımcı Hukuk Bilmeli mi? sorusunu açıklıyordu. Avukat Tuğçe Hanımın seminerinin konusu da baştan sona Tasarımcı ve Hukuk konusunu açıklıyordu.
Her iki seminerin sonunda dinleyicilerin, okulun dışında da okuldan çok ayrı bir dünya var, piyasa var ve bu acımasız piyasada hukuk var, hukuksuzluklar var, burada hukuktan nasıl faydalanırız gibi olgular üzerinde düşünme imkanı bulduklarını ve TGDD seminerlerinin faydalı olduğunu ümit ediyoruz.
Seminerin sonunda öğrenci kulübündeki yönetici öğrenciler tarafından konuşmacılara plaketleri verilerek Sevtap Hoca ile birlikte hatıra fotoğrafı çekildi.
Eğer Semineri izleyen hocalarımız yorum ve görüşlerini bize tgdd@tgdd.org.tr adresinden iletirlerse burada yayınlamaktan mutlu olacağız.