GELİŞİM ile TGDD de GELİŞİYOR. TGDD ve BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜYOR…
İstanbul Gelişim Üniversitesinin Meslek Yüksek Okulunun Avcılar yerleşkesindeki GELİŞİM’deKARİYER GÜNLERİ adlı etkinliği içerisinde TGDD Yön. Kur. Başkanı Faruk ÇAĞLA’nın vereceği seminerin tarihi 30 Nisan 2015 saat 11.00-12.00 arası olarak ve konusu da GRAFİK TASARIMDA TELİF olarak belirlenmişti.
Seminere 15 dakika geç kalan Faruk Çağla, kendisini karşılayan ve bir kahve ısmarlayarak ağırlayan okulun Sürekli Eğitim Merkezi (SEM)’nin sempatik müdürü sayın Meryem Uzundurkan’ın diğer seminer verecek hocanın gelmemesi nedeniyle geç kalmış sayılmayacağını ve 11.30-13.00 arasının kendisine ayrılacağını söylemesi üzerine epey rahatladı. Bu arada Bülent Okay ve Halil Yekin Güzel hocalar da gelerek kısa bir sohbetten sonra saat 11.30 da seminer başladı. 1 saat 50 dakikada 20 dia sunulmasıyla aralıksız sürdü.
Seminerin fotoğrafları TGDD üyesi Adem Tayfun Eser ve Video filmi TGDD üyesi ve Saymanı Erdem Çağla tarafından çekildi.
Seminere 20 adet slayt ile gelen Faruk ÇAĞLA, önce hukuki olarak hangi yasada tasarımcı nedir, hangi yasada grafiker kimdir, hangi yasada eser ve eser sahibi nedir gibi hukuki tanımlardan başlayarak konuya giriş yaptı. Hazırladığı slaytlarda en az üç dört soru bulunmaktaydı ve o sorular kendisine sorulmuş gibi hepsini olabildiğince açıklayıcı örneklerle cevap verdi.
Fikir ve Sanat Eseri Kanunundan (FSEK) yola çıkarak Tasarım Tescil yasalarını açıklayarak sanat ve zanaat arasındaki farkı, sanatın TEK, zanaatın TEK-RAR oluşunu açıkladı. TEK-RAR edilerek çoğaltılmış bir eserin çoğaltım ve dağıtım haklarının kime ait olması gerektiği ve hangi hallerde bu hakların ne kadarının devredilebileceğini, kaç türlü sözleşme yapma tiplerinin olduğu, sözleşmelerde nelere dikkat etmek gerektiği konuları üzerinde açıklamalarda bulundu.
Bir eseri birkaç kişi birden üretirse eser sahibinin kim olacağı ve maaşlı çalışan bir grafikerin eserinin sahibinin kim olacağı konularına değindi.
Alıntı ve çalıntı eserler konusu ile özellikle template (hazır) görsellerden üretilmiş tasarımlardaki telif hakkı sorunları ve bunların çözümleri konusu üzerinde durarak, zihinlerde cevabı bulunmadan bekleyen bazı soruların cevaplarını söyledi.
Registered, Copyright ve Trade Mark konularındaki tescilleme hususlarının Türk Hukuk mevzuatında bulunmadığını konularına temas ederek, toplam 1 saat 50 dakikada semineri bitirdi.
Seminerin bitiminde Bülent OKAY hoca, kendisine Plaket takdim ederken, bir öğrencinin hazırladığı ve içinde F.Çağla’nın biyografisinin, bazı makalelerinin ve tasarımlarının bulunduğu bir CD’yi öğrenci ve okul adına hediye ederek güzel bir jest yaptı.
Daha sonra; Bülent ve Halil hocalar kendisini okulun müdür yardımcıları olan Öğr. Gör. Kadir ZORA’nın ve Öğr. Gör. İbrahim Halil YAŞAR’ın odasında ağırladılar, ve müdür yardımcıları ile tanıştırdılar.
Müdür Yardımcısı Kadir Hocanın da katkılarıyla Türkiye’deki Grafik Eğitiminin daha mükemmel hale gelmesi için bazı çözüm önerilerini konuştular. Görüş birliği sağlandı.
Semineri izleyen değerli hocalarımızdan seminer hakkında yorumlar istedik. Yorum ve görüşleri bize ulaşırsa sizlerle paylaşacağız.
Gelişim ile TGDD de gelişiyor, ilerliyor, büyüyor. Güçleniyor. TGDD çevresine güç ve bilgi veriyor.
Eğitimciler ve okullar yanılmıyor… Hepsi TGDD’ye inanıyor, güveniyor.
TGDD’li olun, güçlü olun.