11947504_10156081324485347_8506388974794665788_nUluslararası alanda tanınmış çizer ve grafik tasarımcısı Erdoğan Karayel, TGDD’nin seçkin üyeleri arasındaki yerini aldı.Dünyanın tanıdığı Erdoğan Karayel’i yakından tanımak isteyenler için aşağıda özgeçmişini ve bazı eserlerinden oluşan portfolyosunu yayımlıyoruz:

Erdoğan Karayel Kimdir?

1956 yılında İstanbul’da doğdu.
1975 yılına değin sürdürdüğü resim çalışmalarını bu yıldan sonra karikatüre yöneltti.
1975-76 yılları arasında Tipitip çizgi film çalışmalarında animatör olarak görev aldı.

1976 yılında ilk karikatürü Gırgır dergisinde “Çiçeği Burnunda Karikatürcüler” sayfasında yayınlandı.

amy_winehouse-2_13732591976 yılında Fatih Akşam Ticaret Lisesi’ni bitirdikten hemen sonra Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu “Grafik” bölümünü kazandı. Haslet Soyöz, Ercan Akyol, Şevket Yalaz, Necati Abacı, Süleyman Argun, Cevat Özer ve Gürcan Gürsel’in de aralarında bulunduğu çizerlerle aynı sınıfta eğitim gördü.

1977-1982 yılları arasında güzel sanatlar eğitimi alırken bir yandan da Çetin Emeç’in yönetiminde Çarşaf Mizah dergisinde çizer olarak çalıştı. Suavi Süalp yazdı o çizdi. Ümit Yaşar Oğuzcan’la birlikte bir yıl boyunca “Tosun” köşesini hazırladı. Yine Suavi Süalp ve Necati Abacı ile birlikte “Ses” dergisinin “Atmaca” ekinde bir yıl süreyle çizgileri yayımlandı.

deutsch-turkischesfreundschaft-amblem-logoKatıldığı ulusal-uluslararası karikatür yarışmalarında 40 ödül kazandı. Beş karikatür albümü yayımlandı (Renk-Leke-Çizgi. En Gurbettekiler, Bir Warmış Bir Yokmuş, Hans ile Hasan ve SiyahBeyaz Öfkelerim). Kişisel ve karma birçok sergide yapıtları sergilendi.

1982 yılından itibaren İstanbul’un değişik reklam ajanslarında grafiker, art director ve kreatif direktör olarak çalıştı, birçok kampanyada görev aldı. 1986 yılında HB sigaralarının Türkiye’deki Meksika Olimpiyatları kampanyasını üstlendi. Bu kampanyadaki başarısından dolayı aynı yıl Hamburg’da B.A.T. (British American Tobacco) tarafından kısa süreli bir bursla ödüllendirildi.

migration-karayel1995 yılında geldiği Ulm kentinde GülüGülü ve Hallo mizah dergilerinin karikatürist-yönetici görevini üstlendi. Bir yıl süreyle Milliyet gazetesinde “Hans ile Hasan” çizgi-bantları günlük olarak yayınlandı ve karikatür albümü olarak basıldı.

1997 yılında tekrar döndüğü İstanbul’da reklam sektörünün en büyük iki ajansında (Güzel Sanatlar&Saatchi&Saatchi ve Yorum&Publicis) art director olarak görev yaptı. Lucky Strike ve Saraton sigaralarının bir yıl süreyle “Türki Cumhuriyetleri”ndeki kampanyalarının sanat yönetmenliğini üstlendi.

1999 yılında “Şövalye Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti.” adıyla Nişantaşı’nda üç ortaklı bir reklam ajansı kurdu. 2001 krizinden sektördeki tüm ajanslar gibi etkilendiler ve henüz yolun başında ajansı kapamak zorunda kaldılar. 2002 yılında ikinci Almanya macerası başladı.

seyhbedreddin-er

Untitled-2Württemberg eyaletinde yayınlanan birçok gazete ve derginin grafik mizampajına katkıda bulundu. (Yeni Posta, Merhaba, Mega Hayat, Merhaba, Gazette Aktüel…) Halen Stuttgart’ta serbest grafiker olarak çalışmakta.

2004 yılında yayın hayatına başlayan “Don Quichotte” mizah dergisi, son dönemlerde internet üzerinden yayın yapmakta.. “Dünyanın en iyi ikinci karikatür websitesi” seçilen dergi, dünya mizahında önemli bir konuma sahip. Her ulustan binlerce karikatürcüyle baglantısı olan ve dünya gündemindeki konuları anında çizgiye yansıtmakla uluslararası karikatür platformunda iyi bir yer edindi. “AB yolunda Türkiye”; “Göç”, “Dünya Dilleri”, “Integration-Assimilation”, “Birlikte Elli Yıl”, “Şehr-i İstanbul” ve bu yıl yapılmakta olan “Vatandaşlık” konularını içeren uluslar arası karikatür yarışmaları düzenledi. “Kuş Gribi, Butto Suikastı, Nazım Hikmet, Irak Savaşı, Gazze İşgali, Che Guevara, Katrina kasırgası, Stop This Crime, Öktemer Köksal Portre Sergisi, No To Violence Against Women ve Occupy GeziPark, vs.. gibi türkiye ve dünya gündemini ilgilendiren birçok önemli konuda sergiler düzenledi.

nar-illustration2Don Quichotte’un düzenlediği yarışmaların sergileri, Almanya, Hollanda, İran, Kıbrıs, Çin ve Türkiye’nin birçok şehirlerinde açıldı. Mart ayında da Belçika Kralı’nın da katılacağı bir etkinlikte yine “Göç” sergisiyle yer alıyor.

Erdoğan Karayel, aynı zamanda oniki yıldan bu yana Baden &Württemberg eyaletlerinde yayınlanan “Bizim Çocuklar” dergisinin (son altı yıldır) genel yayın ve sanat yönetmenliğini sürdürüyor. Stuttgart-Karlsruhe Başkonsoloslukları ve Baden-Württemberg Türk Okul Aile Birlikleri Dernekleri Federasyonları tarafından desteklenen dergi Avrupa’da yayınlanan tek”Türkçe-Almanca” çocuk dergisi..

Anadili Türkçe olmak üzere dünyada varolan ikibini aşkın dili karikatür sayesinde rahatlıkla konuşabilen sanatçı evli ve Kanada’da yaşayan 27 yaşında Can adında bir de oğlu var…

Sanatçı hakkında detaylı bilgi için;
www.ekarayel.com
www.donquichotte.org