DEVLET’in GRAFİKER TANIMI
Şu linke gidildiğinde;
http://www.megep.meb.gov.tr/tanitim/1900grafik/1901.wmv
MEGEP (Mesleki Eğitim ve Öğretimin Güçlendirilmesi Projesi) in grafiker tanımını yaptığı tanıtım filmini göreceksiniz.
Aynı film şu linkte Faruk Çağla’nın kişisel web sitesinde 4 yıldır yer almaktadır;
http://www.farukcagla.com/video/grafiker-nedir.html
Bu filmde Grafiker (veya Grafik Tasarımcı) şöyle ifade ediliyor;
“Grafiker, bir mesajı iletmek bir ürünü ya da hizmeti tanıtmak için görsel iletişim yoluyla yazı, resim fotoğraf ve çizim gibi grafik elemanlarını estetik kurallar çerçevesinde düzenleyen kişidir.
Bir grafiker hayal gücü zengin ve yaratıcı bir kişiliğe sahip olmalıdır. Gözlem yeteneği, renk ve şekilleri ayrıntılarıyla algılayabilme özellikleri de iyi bir grafikerde aranan nitelikler arasında yer alır.
Günlük iş akışında yeri geldiğinde birkaç çalışmayı birden yürütmek gerektiğinden belli bir noktaya yoğunlaşmak ve dikkatli olmak da bu meslek adımının olmazsa olmaz özelliklerinden biridir.
Grafik alanında eğitim almak isteyen öğrenciler meslek liselerinin ilgili bölümlerine gidebilir.
2005 – 2006 eğitim öğretim yılından itibaren yine aynı bölümlerden sertifika alabilir. Liseden sonra da meslek yüksek okulları ve fakültelerin grafik, grafik tasarımı, grafik öğretmenliği, fotoğrafçılık, matbaacılık gibi bölümlerinde üniversite eğitimi alabilir ya da güzel sanatlar fakültelerinin ilgili bölümlerinde okuyabilir.
Grafiker yeni bir çalışmaya konu ile ilgili ayrıntılı bilgi edinerek başlar. Müşterilerle bizzat görüşür veya yetkililerden alınan bilgileri toparlar yapılan her çalışmada konuya uygun kavramları ve ana temayı oluşturur. Bunun ardından kavramlara uygun tasarım öğelerini belirler ve bununla ilgili görsel malzemeyi toparlayarak grafik tasarımı yapar. Tasarımı biten bir çalışmayı renk ayrımı ve film çıkışı için hazırlar. Çalışmanın baskı öncesi işlemleri bittikten sonra son kontrolleri yapar ve baskıya gönderir.
Grafikerler; ajanslar, medya kuruluşları, yayın evleri, fotoğraf ve film stüdyoları gibi büro ortamlarında çalışır. Çalışma sürelerinin neredeyse tamamı bilgisayar karşısında ve genellikle zamana karşı yarışarak geçer. Grafikerlik ekip çalışmasını gerektiren bir meslektir. Bu nedenle genellikle yaratıcı grup ya da tasarım grubu adı verilen ekip elemanlarıyla aynı ortamda çalışır.
Grafikerler alana özgü bilgisayar programları, bilgisayarla ilgili donanımlar başta olmak üzere işin niteliğine göre scanner, printer, fotokopi, baskı alet ve araçları gibi günlük ofis aletlerini ve her türlü kağıt ve kağıt çeşitleri ve resim malzemelerini kullanır.
Grafikerler; matbaalar, yayın kuruluşları, grafik tasarım stüdyoları, reklam ajansları, medya kuruluşları, bilişim firmaları ve bünyesinde tanıtım birimi bulunan kurumlarda görev yapar.
Tecrübeli, yaratıcı, bilgisayar programlarını iyi kullanan grafikerlerin Türkiye’de iş bulma olanağı fazladır. “