14 Kasım Cuma 2014 günü İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’nde Hayat Boyu Öğrenmeyi Destekleme Hibe programına proje geliştiren ekibin başı öğretmen Sayın Gülay Taşkan ile diğer görevli öğretmen Sayın Ayşe hanım (başörtülü) ile görüştük.
Kendileri bizi toplantıya katılmayan okul müdürünün saray dekoruna sahip hayli geniş odasındaki toplantı masasında ağırladılar. Duvarlardaki camlı çerçeveler içerisinde bezler üzerindeki kanaviçe desenler, kumaş üzerine parlak ipliklerle işlenmiş motifler dikkatimizi çekti. Toplantı masasındaki örtüde bile ev hanımlarının olgunlaşma enstitülerinde olgunlaşmak için dikiş nakış iplikleri ile ürettikleri el emeği göz nuru motiflerden oluşmuş motiflerin bulunduğunu hemen anladık.
Kendilerinden yapacakları proje ile ilgili bilgi aldık. Kendileri Olgunlaşma Enstitüsü olarak, Çizgi film animasyon dalında ders vererek 3-4 aylık kurs sonunda çizgi filmci ve animatör yetiştirmek istiyorlarmış. Çizgi film animatörü meslek alanında PİYASADA BÜYÜK BİR BOŞLUK OLDUĞUNA ve bu alanda eğitim görenlerin kolaylıkla iş bulacağına inanıyorlarmış. Gülay ve Ayşe Hoca; amaç; çizgi filmci-animatör grafiker yetiştirerek işsiz fakat yetenekli kişilerin bu alanda iş bulmasını sağlamak, dediler.
Bu iş için Avrupa Fonlarından Eğitim Hibesi alabilmek için ancak bir Meslek Derneği ile işbirliği yapmak zorunda olduklarını, Avrupa Birliğinin ise ancak MESLEK DERNEKLERİNE EĞİTİM HİBESİ YAPTIĞINI söylediler. O nedenle de TGDD’nin de meslek derneği olması dolayısı ile TGDD ile bu hibeyi alabilmek ve bu kursu verebilmek için İŞBİRLİĞİNE gerek duyduklarını söylediler.
Biz ise kendilerini dinledik, ama Avrupa Birliğinden Hibe alabilmek için “bu işi başarıyla yaparız, işsiz ve yetenekli kişilere 3-4 ayda bilemedin 1 yılda çizgi film-animasyon öğretir onları animasyoncu olarak yetiştiririz demedik. Diyemedik…
Kendilerine Grafik Tasarım Piyasası hakkında bildiklerimizi ve hangi alanda boşluk olduğunu, nasıl bir grafik eğitimine ihtiyaç olduğunu ve ÇİZGİ FİLM PİYASASININ DURUMUNU, Devletin ve TRT’nin çizgi filmcilere nasıl davrandığını, çizgi filmcilerin ancak reklam ve Show dünyasında iş yapma şansları olduğunu, böyle bir alanda toplumda, sanayide ve sektörde talep ve arz durumunun ne durumda olduğunu anlattık. Çizgi filmin bir endüstri olduğunu, grafikerlikteki bir bilgisayar önüne bir kişiyi oturtarak kartvizit yaptırmaya benzemediğini anlattık.
Bu arada Güler Hoca bize, yukarıdaki katta 20 kadar Macintosh Bilgisayarları olduğunu, geçen dönem grafik tasarım dersi verdikleri zamandan kaldığını, ve en iyi tasarımın Macintosh’la yapıldığını duyduklarını, bu bilgisayarlarla animasyon kurslarının verilebileceğini sadece TGDD’den hoca desteği alabileceklerini yani, fazla masrafa gerek olmadığını söyledi.
Biz ise çizgi filmde render kısmının olduğunu, bunun doku kaplamak olduğunu, bunun için çok kuvvetli bilgisayarlara gerek olduğunu, piyasanın en güçlü bilgisayarını bile alsak onun da bazen günlerce açık kalması gerektiğini, yukarıdaki makinelerin bu işe uygun olmayabileceğini, bunun için animasyon-çizgi film atölyesi kurmak gerektiğini, hatta bazı çizgi filmcilerin render işlemlerini sadece çok hızlı ve çok güçlü bilgisayara sahip firmaların elinde bulunan özel render makinelerine saat ücreti ödeyerek yaptırdıklarından bahsettik.
Biz bunlardan bahsederken Sayın Hocalarımızın yüzlerini hüzün kaplıyor, bizi ilk karşıladıkları zamanki mutlulukları azalıyordu.
Ayrıca, makinelerin gücünden öte resim ve desen bilgisinin de gerekliliğinden bahsettik. Desen eğitimi almamış kişilere animasyon eğitimi verilemeyeceğini söyledik. Çizgi film eğitiminin sadece 3-D Max kursları vermek olmadığını, bu kursları bitirenlerin ancak bina ve eşya modellemesi yapabildiğini, insan modellemesi için çok güçlü bir resim ve desen eğitiminden geçirilmeleri gerektiğini, sadece bunun bile 3-4 ayda olacak iş olmadığını anlattık. Biz anlattıkça sayın hocalarımızın umutlarını söndürdüğümüzü gördük ama doğruları konuştuğumuza inanıyorduk. Amacımız Avrupa fonlarından faydalanıp sonra da bu kadar kısa zamanda çizgi filmci yetiştiremeyip başarısız olmak değildi. Bu iş 10 bilgisayar koyup, başına hoca kılıklı bir eğitmen dikip Photoshop’ta menüleri ezberletip, tasarımın T’sini bile göstermeden grafik tasarım kursu veriyoruz diye halkı aldatmaya benzeyecekse Avrupa Fonlarından faydalanmak için TGDD olarak bunu yapamayacağımızı münasip bir dille izah ettik.
Ayrıca bizim projemiz olan ve ismi tescilli olan AGA (Alternatif Grafik Akademisi) projemizi gösterdik. Bu projede hem desen, hem grafik, hem illüstratrasyon, hem çizgi film eğitimi için ideal ve alternatif eğitim yollarının aşama aşama gösterildiğini ve henüz böyle bir kursun veya okulun yurdumuzda bulunmadığını bu projeyle ilgilenip ilgilenmeyeceklerini sorduk. Kendileri bu projeye sıcak bakmadılar. Piyasada olmayan ve hiç bir okulun vermediği çizgi film-animasyon kursu vermenin çok ses getireceğini ve Avrupa Birliğinin de bunu destekleyip para vereceğini, TGDD’nin bu hususta işbirliği yapmasının gerekli olduğunu TGDD olmazsa bu yardım fonlarının alınmayacağını belirttiler.
Burada dikkatimizi çeken nokta; grafikerliğin içinde özel bir dal olan çizgi film (animasyon) , 3 boyutlu modelleme (3 D Max- Z Brush programları) Video Grafikerliği (after effects ve Premier programları) ve elbette illüstrasyon ve tipleme (maskot) çizimi gibi desen ve resim bilgisi isteyen, programlar konusunda da çok ciddi eğitim ve yetenek isteyen bölüm ve branşların tıpkı makreme ve yapay çiçek, mumdan meyve, dantel ve kazak örülmesi gibi ev hanımlarına BECERİ KAZANDIRACAK faaliyetler gibi değerlendirilmesi ve dolayısı ile çizgi-filmci animasyoncu yetiştirmenin OLGUNLAŞMA ENSTİTÜLERİNDE gerçekleştirilebileceğinin İYİ NİYETLE düşünülmüş olması ve bu konudan Avrupa Fonlarından yine iyi niyetle HİBE alınmak istenmesidir. Buradaki asıl iyi niyet; yetenekli olup da çizgi filmci ve animatör olamamış gençlere (yahut yaşlılara) en fazla 1 yıl içinde ANİMATÖRLÜK mesleğinin öğretilerek onları çizgi film ve reklamcılık dünyasında PARA KAZANIR HALE GETİRMEK şeklindeki bir iyi niyettir.
2.5 saatlik toplantı süresi içinde; üniversitelerde bile verilemeyen bu kadar zor bir eğitimin 3-4 ay, belki 6 ay belki de 1 yıl gibi bir sürede verilemeyeceğini, elimizle boş A4 kağıtlara çeşitli maskot tiplerini çizerek, hareketlendirmenin neler olduğunu, nasıl olması gerektiğini bu iş için tipleme ressamları, animasyon ressamları, arka plan ressamları, dijital compugraf ressamlar vs. gibi ekiplerin oluştuğunu, Hanna Barbera, Walt Disney ve Japon manga çizgi filmlerinden örnekler vererek anlattım.
Ben anlattıkça çevremdekileri mutsuz ediyordum. Bu olgunlaşma enstitüsü çatısı altında ve TGDD’nin desteği ile alınacak Avrupa Fonlarından verilse verilse ancak 3-D Max kurslarının verilebileceğini bunun da animasyoncu-çizgi filmci olmaya yetmeyeceğini söyleyerek, ev sahiplerimizi daha da mutsuz etmemek için iyi dilek ve temennilerimizi sunarak oradan ayrıldık. Ayrılırken okul müdürünü gördük ve kendisi bize ayak üstü güle güle deme nezaketini gösterdi.
Böylelikle TGDD derneğimize bu kursu düzenlemek için verilecek 100.000 – 150.000 EURO’luk hibeyi alamamış olduk. O güne kadar çizgi filmci olamamış yetenekli kişiler de bu parayı kullanarak oluşturacağımız kursa devam edemediler ve çizgi filmci olma şansını kaçırmış oldular.
Biz de bir gerçeği öğrenmiş olduk; DEMEK Kİ MESLEK DERNEKLERİ MESLEK KURSLARI İÇİN AVRUPA BİRLİĞİNDEN HİBE ALABİLİYOR… Bunu da bir kenara yazdık.
Sabancı Olgunlaşma Enstitüsündeki Değerli Hocalara “EVET” demeyerek acaba hata mı yaptık dedik ve derneğimizdeki değerli dostlarımıza ve üyelerimize;
ÖZELLİKLE ÇİZGİ FİLM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLAR varsa bu konuda ne düşünüyor acaba? diye sorduk. Yaşları 15-45 arasındaki işsiz gençler veya yetenekli yetişkinler 1 yıllık bu kurslarla çizgi film grafikeri olabilirler mi? Olabilmeleri için NE LAZIM? diye sorduk. Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünün değerli yöneticilerine bu iyi niyetli girişimleri hakkında ne tavsiye edersiniz? diye sorduk.
1- TGDD üyesi ve Digital Content Creator / CGI Artist Yaşar OKYAY’dan BU KONUDA CEVAP GELDİ:
Hocam Animasyon yazılım öğrenerek yapılacak bir iş değildir.
Sinema, drama, beden dili face expression dediğimiz ileri düzey mimik eğitimi gerektirir.Ayrıca animasyon yapabilmek bir sürecin sadece bir kısmıdır. İyi bir animator aşağıdaki sürecin bir parçasıdır. sadece 6 numaralı kişidir.
1- senaryo
2- storyboard
3- konsept tasarım ve pilot dublaj sesleri
4- çevrenin ve karakterlerin 3d modellemesi
5- rig yani iskelet sisteminin animasyona uygun yapılması
6-canlandırma yani animatörün senaryoya uygun hareketleri hazırlaması dudak hareketlerini yapması
7 – render alarak sahnelerin bitirilmesi
8- sahnelerin dublaj yapılması seslendirme
9- montaj
10- muzik
11- mixaj yani muzik ve seslerinin audio compositor tarafından son haline getirilmesi
12-mastering yani uygun mecralar için yayın kopyası hazırlığı10 saniyelik film için de sinema filmi için de bu böyledir,Animatorün ayrıca klasik çizgi film eğitimi de alması gerekir
Umarım yardımcı olur
Sevgiler
2- TGDD Genel Koordinatörü Grafiker Mustafa MEYRİLİ’den de BU KONUDA AÇIKLAMA geldi;
Sayın Başkanım;
Konu ile alakalı olarak kendi yaptığım araştırmayı size sözlü olarak sunmuştum.
Buradan yazılı olarak da belirtmek isterim.
Kendimi geliştirmek adına 3d Max, After Effects ve animasyon programları öğrenmek için kurs araştırması yaptım.
Çok ilginçtir ki kurslarda 3d Max program eğitimi verdiği addedilen yerde 3d Max programının içeriğinde bulunan animasyon kısmının gösterilmediğini, “bu kısım için ayrı bir kurs daha görmem gerektiğini ve bedelinin farklı olduğunu” öğrendim. After Effects programını da bizim kursumuzdan alırsanız size indirim yaparız ibareleri de mevcut.
Kurs öğretmenine ”Ben bu kursu bitirdiğimde animasyon yapabilecek miyim” dediğimde Öğretmenin cevabı ”En az 2 sene soluksuz uğraşman gerekiyor, Ben 8 senedir 3d Max kullanıyorum, ben bile çok profesyonel animasyonlar yapamadım. Animasyon ekip işidir, Ekiptekilerin kalifiye olması işi çabuklaştırır ve kalitesi üst düzey olur” oldu.
Bir diğer öğretmenin cevabı ”Biz burada sadece mimari çizimler ve kaba obje çizimleri gösteriyoruz. Bizim kursumuzda animasyon yok” oldu.
Şimdi çizgi film veya animasyon yapımında kullanılan bu programları hocalar doğru düzgün kullanamazken nasıl olacak ta kalifiye eleman yetiştirecekler? Eğitim verecek olan öğretmenlerin bu konuda tecrübesi nedir? Katılacak olan öğrencilerin kurs süresinin heba olma ihtimali vardır.
Saygılarımla.
Bu iki tecrübeli üyemizin görüşlerini TGDD başkanını teselli etmek için söylenmiş sözler olarak yahut yanlış görüşler olarak değerlendirenler varsa, lütfen doğru görüşlerini belirtsinler.
Faruk Çağla
TGDD Yön. Kur. Bşk.